Investičná nehnuteľnosť: Ako si správne vybrať a zarobiť?
6. apríla 2022

Investičná nehnuteľnosť: Ako si správne vybrať a zarobiť?

Motiváciou na kúpu bytu alebo domu nemusí byť nevyhnutne potreba nového bývania. Nehnuteľnosti sú nielen skvelým uchovávateľom hodnoty, ale vašu investíciu dokážu skvele aj zhodnotiť. Investičná nehnuteľnosť má však svoje špecifiká.

Ceny nehnuteľností v uplynulých rokoch prudko narástli a tí, čo si vybrali správne, sa teraz tešia z dobrých výnosov. Čo však treba urobiť, aby vám investičná nehnuteľnosť zarábala?

Investičná nehnuteľnosť – dobrá poloha je základ

V prvom rade si vyberte vhodnú lokalitu. Zamerajte sa na veľké mestá, krajské centrá, na čele s Bratislavou. V hlavnom meste je vysoký dopyt prirodzený. Avšak, žalostne nízka ponuka ho nestíha uspokojovať. Dôvodov je viacero – od zaujímavých pracovných príležitostí cez kvalitné služby až po bohaté možnosti spoločenského života. Vzhľadom na súčasný vývoj môžeme s určitosťou povedať, že tento trend bude naďalej pokračovať. Podporuje ho aj postupné vyľudňovanie vidieka či nekoncepčný prístup stavebného úradu/magistrátu. Ceny teda majú minimum dôvodov klesať.

Nepozerajte sa iba na vzdialenosť

Každému vyhovuje, ak sa dostane do práce, školy či obchodu v najkratšom možnom čase. Vo všeobecnosti preto platí, že čím bližšie, tým lepšie. Netreba sa však pozerať iba na vzdialenosť. Dôležitým parametrom je dopravná infraštruktúra. Vďaka dobrému napojeniu na hlavné diaľničné ťahy a obchvaty sa rýchlo presuniete aj z okrajovej časti mesta či priľahlej obce do centra. Na druhej strane, zápchy a preťažené cesty vám môžu znepríjemniť pohyb v zdanlivo výhodnej lokalite.

Len upozorňujeme, že investičné nehnuteľnosti nájdete aj v našej ponuke 🙂

Edrey pozorne monitoruje rozvoj dopravnej infraštruktúry na dlhú dobu dopredu, čo zvyšuje šancu na to, aby vaša investičná nehnuteľnosť zarábala. S našou pomocou si včas vyberiete lokalitu s vynikajúcim potenciálom a počkáte na skokový nárast cien. Príkladom môže byť Bratislava. V jej satelitných sídliskách ceny prudko vystrelili po dokončení obchvatu a diaľničných privádzačov do okolitých obcí. Dojazdové časy do práce sú jedným z najdôležitejších kritérií pri výbere rezidenčného aj nájomného bývania. Obzerať sa po bytoch pri zastávkach rozostavanej električky v Petržalke je od nás užitočná rada zdarma.

Trojizbový byt ako najvhodnejšia investičná nehnuteľnosť

Pri hľadaní investičnej nehnuteľnosti treba dôkladne zvážiť, aká bude veľká. Ak chcete mať čo najvyššie aktívne zhodnotenie, potrebujete, aby sa vaša nehnuteľnosť bez problémov prenajímala a nestála prázdna bez nájomcov.

Skúsenosti Edrey hovoria o tom, že najlepšou voľbou je trojizbový byt. Ten necháva priestor na založenie rodiny alebo si v ňom môžete zriadiť pracovňu. Navyše, cena trojizbákov v pomere na m² kopíruje priemer a s pomocou odborníkov ho môžete pokojne podliezť pri kúpe a preskočiť pri predaji. Ľahko sa prenajímajú na strednú aj dlhú dobu. Záujemcovia o takéto byty sú predovšetkým páry, ktoré si vďaka kombinácii dvoch príjmov hravo rozdelia výdavky na nájom. Navyše, ak sa rozhodnete byt nechať pre seba, alebo predať, vaše šance na úspech sú výrazne vyššie.

V neprospech jednoizbových či dvojizbových bytov hovorí prevažne veľká konkurencia ponuky. Ich ceny výrazne ovplyvňujú výkyvy ekonomiky (volatilita) a v prepočte na m² sú drahšie ako trojizbáky. Spoľahlivo sa prenajmú krátkodobým nájomníkom. S krátkodobým nájmom však stúpajú aj náklady na prípadnú údržbu. Je to skvelá investícia, no vyžaduje si neporovnateľne viac pozornosti. Nevýhodou štvorizbových bytov a väčších je náročnejšie hľadanie klienta. Cieľovou skupinou v tomto segmente sú viacdetné rodiny, ktoré sa často pozerajú aj po domoch. Preto odporúčame zlatý stred.

Tu sa niečo dozviete:

Ako sa predávajú luxusné nehnuteľnosti.