Staršie nehnuteľnosti aj novostavby na predaj. Bratislava má čo ponúknuť
12. mája 2022

Staršie nehnuteľnosti aj novostavby na predaj. Bratislava má čo ponúknuť

Ak ste pred pár rokmi kúpili byt alebo dom v hlavnom meste Slovenska, musíte mať radosť. Ceny v Bratislave rastú rýchlym tempom, a to bez ohľadu na to, či ide o staršie nehnuteľnosti alebo novostavby. Preto sú novostavby na predaj tak často vyhľadávané v internetových ponukách. V prípade, že zvažujete predaj, v Edrey real estate vám radi poradíme ako maximalizovať váš zisk z predaja aj prenájmu.

Realitný trh v Bratislave je dlhodobo poznačený neustálym rastom cien nehnuteľností. Podľa údajov Národnej banky Slovenska stál v poslednom kvartáli meter štvorcový v Bratislavskom kraji priemerne 3091 eur, čo je oproti ostatným krajom minimálne dvojnásobná hodnota. Pri porovnaní s Nitrianskym alebo Banskobystrickým krajom by sme sa približovali takmer k trojnásobku. Treba zdôrazniť, že ceny priamo v meste sú častokrát ešte vyššie.

Najväčší záujem je o byty

Krivka v Bratislavskom kraji a samotnom hlavnom meste kopíruje krivku rastu cien na celom Slovensku, drží sa však výrazne nad priemerom. Rastú ceny starších nehnuteľností a novostavby naberajú na hodnote často ešte pred dokončením. Ak ste brali kúpu bytu či domu ako investíciu, teraz máte možnosť ju zúročiť.

Prieskumy ukazujú, že väčšina záujemcov o kúpu sa obzerá po bytoch. Výrazný dopyt je už tradične po dvojizbových alebo trojizbových bytoch. Kupujúci si vyberajú najmä podľa dostupnosti do centra mesta alebo do práce. Najatraktívnejšou časťou Bratislavy stále zostáva Staré Mesto, tesne po ňom nasleduje Ružinov.

Práve v týchto lokalitách je rast cien najspoľahlivejší. V centre dominujú staršie nehnuteľnosti so zaujímavými výmerami, v Ružinove a ďalších mestských častiach pribudli v ostatných rokoch viaceré novostavby.

Novostavby na predaj – približovanie sa k limitu

Odborníci sa zhodujú, že ceny v najbližších mesiacoch určite nezačnú klesať. Súčasné dvojciferné tempo rastu cien nehnuteľností však nie je udržateľné. Najmä pri dvojizbových bytoch by mala ponuka čoskoro naraziť na rozpočtové a úverové možnosti kupujúcich. Očakáva sa, že čoraz viac ľudí bude mať problém získať hypotéku, ktorá im postačí na zabezpečenie vlastného bývania. Všeobecne sa vníma schopnosť splácať hypotéku (a teda znesiteľná výška splátky voči príjmu a cene práce) ako jediná sila, ktorá by bola schopná zvyšovanie cien pribrzdiť.

Ceny nahor ženie nepomer medzi dopytom a ponukou. Na bratislavskom trhu chýba približne štyritisíc nových bytov kvartálne, ktoré by uspokojili potreby záujemcov. Do hry vstupuje aj zdražovanie stavebných materiálov, na ktoré developeri reagujú zvyšovaných cien nehnuteľností. Navyše, developeri nemajú možnosť uvoľniť na trh viac ako 3000 bytov za celý rok. Zároveň, nebolo by prekvapením, ak by developer zvolil stratégiu uvoľňovať byty z jednej stavby do ponuky postupne (nie celú ponuku naraz), keď vie, že každá ďalšia tranža bytov môže vstúpiť do ponuky s vyššou cenovkou ako predošlá.

Nikto presne nevie, kedy sa rast cien zastaví. Preto je dobré predaj akejkoľvek nehnuteľnosti, aj novostavby, prekonzultovať s odborníkmi. Bratislava ponúka bohaté možnosti a dopyt po bytoch či domoch v hlavnom meste je veľký. V takomto trhovom prostredí je nevyhnutné mať situáciu aj celý proces neustále pod kontrolou. Nájsť správneho klienta, spoľahlivo distribuovať ponuku a úspešne zavŕšiť celú transakciu je teraz o to náročnejšie. Tím agentov v Edrey real estate tvoria skúsení profesionáli, ktorí vám poradia a poskytnú nadštandardný servis.