Investovanie do nehnuteľností: ako zvýšiť šance na dobrú investíciu
14. decembra 2021

Investovanie do nehnuteľností: ako zvýšiť šance na dobrú investíciu

Investovanie do nehnuteľností je prevládajúcim trendom investovania už desaťročia. Nehnuteľnosti sú výbornou, takmer univerzálnou investíciou a uchovávateľom hodnoty. To aj v prípade, že je reč o bežnom rezidenčnom byte. Identifikovať v širokej ponuke nehnuteľností tú správnu nie je jednoduché a vyžaduje si to dôkladne odsledovať niekoľko kľúčových parametrov.

Bežný inzertný portál je síce dobrým zdrojom informácií, ale pri hodnotení investičnej výhodnosti vám veľmi nepomôže. Tie najlepšie ponuky sa v inzercií dlho neohrejú a často sa predajú ešte pred zverejnením inzerátu. Ktoré parametre vám deda spoľahlivo napovedia, že ponuka je výhodná, aktuálne i dlhodobo?

Výberové kritéria pre investovanie do nehnuteľností

Pozrime sa teraz na zásadné faktory, ktoré ovplyvňujú bonitu investície do nehnuteľnosti.

Nie je nad dobrú adresu

Bratislava a všetky krajské mestá sú ekonomickými a dopravnými uzlami krajiny. Masy ľudí sem dochádzajú za prácou, nákupmi, službami a hľadajú tu aj bývanie. Takýto dopyt prirodzene vytvára tlak na zvyšovanie cien, nakoľko mestá nestíhajú rasť dostatočne rýchlo, aby pokryli dopyt po bývaní. Tento istý trend zároveň podporuje vyľudňovanie vidieka, kde naopak dopyt po nehnuteľnostiach klesá (pokiaľ sa nejedná o satelit).
V rámci mesta sa najbonitnejšie nehnuteľnosti nachádzajú v historickom centre. Centrálna poloha ale aj turizmus a občianska vybavenosť dodávajú centrálne umiestneným nehnuteľnostiam na hodnote. Dnes už existuje viacero nástrojov, ako identifikovať najlepšie ulice v meste na základe dojazdových časov do zamestnania a za službami. Radi vám niektoré ukážeme pri osobnej konzultácii.

Dopravná infraštruktúra je pre investovanie do nehnuteľností kľúčová

Ďalším vplyvným parametrom pôsobiacim na cenu nehnuteľnosti je jej dopravné napojenie na hlavné diaľničné ťahy a obchvaty, ktoré skracujú dojazdové časy do centra. Ak sa dá dostať z okrajovej časti do centra mesta pomerne rýchlo, zvýši to hodnotu nehnuteľností v oblastiach s dobrým napojením. Takýmto spôsobom sa spoľahlivo dvíhala cena nehnuteľností v satelitných sídliskách Bratislavy, ako bolo a je možné odsledovať po dokončení jednotlivých fáz bratislavského obchvatu a diaľničných pripojení. Pre investovanie do nehnuteľností je stav dopravnej infraštruktúry kľúčový faktor. My v Edrey pozorne sledujeme jej rozvoj niekoľko rokov dopredu, čo nám umožňuje včas sa zamerať na bonitné lokality. Potom už stačí iba trpezlivo čakať na skokový nárast cien.

Občianska vybavenosť

Dostupnosť služieb a ich pestrosť ovplyvňuje kvalitu a pohodlie bývania. Väčšina mestských stavebných úradov dbá na to, aby investori v rámci výstavby sídlisk zabezpečili dostatočnú infraštruktúru služieb, ako sú školy, potraviny, ihriská, lekárne a ďalšie. Komfort bývania sa zvyšuje najmä vtedy, ak je väčšina služieb dostupná ,,napešo“.

Viac, či menej izieb?

V ponuke jedno- a dvojizbových bytov vládne vysoká konkurencia. Zároveň sú ceny v tomto segmente bytov najviac ovplyvnené aj tými najmenšími výkyvmi ekonomiky. Nadobúdacie ceny tohto typu bytov sa určite nedajú označiť za nízke a pri prepočte na m² patria medzi najvyššie. Pri kúpe 4- a viacizbového bytu je potrebné si uvedomiť, že medzi primárnu cieľovú skupinu patria veľké rodiny, ktoré sa zároveň už obzerajú po rodinnom dome. Nájsť vhodného klienta môže trvať dlhšie. Tento typ nehnuteľností sa predáva menej a ich cena za m² býva nižšia ako priemer. Ako sa hovorí, najlepšia je zlatá stredná cesta. Tou je pri rezidentnej i investičnej nehnuteľnosti 3-izbový byt. Trojizbák totiž necháva priestor na založenie rodiny alebo zriadenie pracovne. Záujemcovia o takéto byty sú väčšinou páry, ktoré dokážu náklady na prenájom či nadobudnutie bytu kryť zo svojich dvoch príjmov. Cena bytu na m² kopíruje priemer a nie je výnimočné natrafiť ani na ponuku pod týmto priemerom. Pre investovanie do nehnuteľností platí: čím nižšie náklady dosiahnete na vstupe, tým vyššia môže byť miera zhodnotenia. 3-izbové byty sa spoľahlivo, za rozumnú cenu prenajímajú strednodobým a dlhodobým nájomcom.

investovanie do nehnuteľností

K lesu chrbtom

Medzi často vyhľadávané základné atribúty nehnuteľností patrí južná, alebo západná orientácia nehnuteľnosti, najvyššie poschodie, výťah, bezbariérovosť, novostavba, samostatná toaleta a ďalšie. V novom bytovom dome sa 3-izbový byt s terasou, na juhozápad, v rohu pôdorysu domu, predá ako prvý, ešte „z papiera“. Býva na neho zväčša dlhý poradovník.
Pre našich klientov vyhľadávame investičné nehnuteľnosti v širokej databáze ponúk a dôkladne identifikujeme ich kľúčové parametre. V prípade, ak nehnuteľnosť nemá všetky parametre ideálne, poznáme spôsoby, ako nedostatky kompenzovať. Crème de la Crème z našej aktuálnej ponuky nájdete na našej hlavnej stránke v sekcii Vybrané nehnuteľnosti.

Investovanie do nehnuteľností má zarábať

Dôkladný výber nehnuteľnosti v spojitosti so skúsenosťami našich realitných maklérov poskytuje našim klientom istotu, že hodnota ich investície bude dlhodobo rásť. Toto zhodnocovanie investície nazývame pasívne. Ďalšie, už aktívne zhodnotenie vám dokážeme zabezpečiť prenajímaním nehnuteľnosti a ďalšou starostlivosťou. Aktívne sa toto zhodnocovanie nazýva aj preto, že si vyžaduje obchodné zručnosti, schopnosť byť neustále v strehu a sledovať dopyt po podnájmoch. Obzvlášť v prípadoch, kedy nehnuteľnosť nemá všetky parametre ideálne. Tu je kľúčom k úspechu spôsob, akým prezentujeme nehnuteľnosť záujemcom, príprava ponuky pre trh a pozorné sledovanie reakcií. Vyhľadaním nájomcu sa naša úloha ešte nekončí. Pre dosiahnutie očakávaných výsledkov je často potrebné získať na nájomcu referencie.

Spoluprácou s Edrey svoju šancu na dobrú investíciu do nehnuteľnosti významne zvýšite.

Pomôžeme vám nájsť, čo hľadáte

Náš maklérsky tím má dokonalý prehľad o trhu, najmä v oblasti luxusných i komerčných nehnuteľností. Ak sa na nás obrátite v prípade predaja či kúpy nehnuteľnosti, získate skúseného partnera, ktorý vám pomôže zrealizovať váš zámer tým najefektívnejším spôsobom. Nášmu mladému tímu nechýbajú skúsenosti ani zručnosti pri práci s modernými informačnými systémami a databázami.