Rekordný meter štvorcový v Bratislave
17. apríla 2019

Rekordný meter štvorcový v Bratislave

Obsadenosť projektov dosahuje 77 %. V ponuke teda ostali už len drahé a menej žiadané bytové jednotky. Všetky štartovacie byty a byty pre začínajúce rodiny  (2 a 3 izbové) sú v zásade vypredané.

Na prelome Marca a Apríla boli na predaj v hlavnom meste byty z 99 projektov. 79 z nich vypredalo viac ako 50 % svojej ponuky a 54 projektov viac ako 80 % ponuky. Na Bratislavskom trhu je k dispozícii len 2 257 bytov, čo je rekordne malá ponuka. Na trh prichádzajú nové projekty veľmi pomaly, oproti rekordným dopytom po bývaní posledné za posledné roky. Situáciu s prísunom a realizáciou nových projektov na trh skomplikovala aj paralýza schvaľovacích a vyjadrovacích procesov na predprojektových prácach v období okolo komunálnych volieb.

Z analýzy Bratislavského trhu poradenskej spoločnosti Bencont Investments vyplýva, že kupujúci manévrujú z hľadiska financovania v zdanlivo veľmi úzkom priestore, ponuka je stále užšia a ceny neprestali rásť.

Neustále do ponuky pribúda menej bytov ako sa predá. Podľa analýzy za prvé 3 mesiace do ponuky pribudlo iba 200 bytov, pričom sa predaj dostal vysoko nad 650 bytov. Priemerná cena bytov vzrástla o 60 € resp. 9% za posledný polrok. Dnes presahuje priemerná cena metra štvorcového v Bratislave hranicu 2000€

Zdroj: reality.trend.sk