Slováci najviac € minú na bývanie
7. januára 2019

Slováci najviac € minú na bývanie

Najviac výdavkov z rodinných rozpočtov domácností v EÚ smeruje na bývanie a energie (24%). 2. najnákladnejšou položkou je (13%) doprava, 3. potraviny a nealkoholické nápoje (12%). V hoteloch, reštauráciách a na kultúru minú Európania mesačne necelých 9% zo svojich výdavkov.

Najvyššou položkou v rozpočte slovenských domácností je bývanie, ktoré tvoria takmer štvrtinu. Nasledujú potraviny a nealko nápoje a 3. najnákladnejšou položkou sú zábava a rekreácia. Najmenej prekvapivo stojí vzdelávanie, len necelé 2 percentá.

V porovnaní so zbytkom EÚ mali Slováci v r. 2018 jedny z najvyšších nákladov nielen na bývanie napriek tomu, že sa za poslednú dekádu tieto výdavky u nás mierne znížili. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví koncom r. 2018 rozhodol o zvýšení cien elektriny, plynu, vody aj tepla. V prepočte vychádza, že za plyn si Slováci priplatia od 0,90 do 11 eur mesačne, za elektrinu od 0,6 do 7 eur, za teplo do dvoch eur mesačne.

Podľa údajov Eurostatu má v Európskej únii najnižšie ceny Bulharsko a najdrahšie sa žije ľuďom v Dánsku. „Situácia na komoditných trhoch bola najmä v rokoch 2016 a 2017 priaznivá. Ako však vidíme, ceny idú opäť nahor, Slováci si za plyn, elektrinu a teplo v tomto roku viac priplatia,“ – Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.