Rekordne nízke hypotéky
3. júla 2018

Rekordne nízke hypotéky

Strach z regulácie sprostredkovateľov a strach zo zmien pri posudzovaní nových žiadostí sa podpísal pod vysoký dopyt Slovákov po hypotékach, a teda aj pod rekordne nízky priemerný úrok v mesiaci Máj. Štatistiky za Jún ešte k dispozícii nie sú, ale očakávajú sa podobné až vyššie čísla.

V tomto ,,hypotekárnom výpredaji“ si klienti požičali 820 mil. € čo je o 200 mil. € viac ako v Máji 2017. Tento dopyt stlačil priemerný úrok na historické minimum 1,46% a klienti podali o pätinu viac žiadostí o hypotéku. Medzimesačný nárast záujmu o úvery na bývanie dosiahol 11%.

O ďalšom vývoji trhu s nehnuteľnosťami ako aj dopytom po hypotékach nám v mnohom napovedia čísla z Júna. Situáciu naďalej skresľuje letný útlm v kombinácií s meniacimi sa podmienkami schvaľovania hypoték. Ako sa tieto parametre prejavia v cenách nehnuteľností sa dá predvídať len ťažko. Viaceré inštitúcie sa však vo svojich predikciách zhodujú na stabilizovaní a spomalení dopytu po nehnuteľnostiach a aj nárastu cien. Z divokého húfneho predaja by sme sa mali priblížiť k pokojnému tempu, ktoré bude ,,realite v realitách“ zodpovedať oveľa viac.