Svetovým podnikateľom roka je majiteľ najväčšej realitnej firmy MRV
25. júna 2018

Svetovým podnikateľom roka je majiteľ najväčšej realitnej firmy MRV

Titul EY Svetový podnikateľ roka  získal tento rok v Monte Carle Brazílsky podnikateľ Rubens Menin Teixeira de Souza, stojaci za najväčšou realitnou firmou MRV. V konkurencii 56 finalistov z takmer 50 krajín sveta., medzi ktorými bol aj Slovák Michal Weiss so svojím meteorologickým softvérom, skončil na 1. mieste. Porota súťaže ocenila nielen jeho úspechy v podnikaní, ale aj sociálny rozmer jeho aktivít. ,,Každý podnikateľ môže zmeniť svet“, tvrdí Brazílčan.

Spoločnosť MRV sa počas štyridsiatich rokov pod vedením Rubensa Menina zamerala na výstavbu bytov pre sociálne slabšie rodiny. S podnikaním začal ako 21-ročný, keď si uvedomil, že pre väčšinu Brazílčanov je vlastné bývanie nedosiahnuteľné. Jeho firma, s výnosmi cez 1,4 miliardy dolárov, zamestnáva 24-tisíc ľudí a vybudovala vyše 320-tisíc nehnuteľností, čo v prepočte znamená, že jeden z 200 Brazílčanov býva v nehnuteľnosti, ktorú postavila jeho spoločnosť. Po získaní ocenenia sa 62-ročný podnikateľ vyjadril : „Počas celého môjho života som sa usiloval o to, aby som dal ľuďom, pre ktorých je bývanie nedosiahnuteľným snom, dôstojnosť. Som na to veľmi hrdý, ale práca sa tu ešte neskončila.“

O víťazovi rozhodovala porota zložená z víťazov predchádzajúcich ročníkov. Tento rok medzi nimi bol podnikateľ roka v USA z roku 2010 Jim Nixon, ktorý bol šéfom poroty a je zároveň generálnym riaditeľom americkej spoločnosti Nixon Energy Investments, ktorá investuje do energetiky. „Rubens má vášeň pre hľadanie spravodlivejšej a rovnoprávnejšej spoločnosti,“ zdôraznil Nixon, ako dôvod, prečo porota vybrala práve Brazílčana a dodal, že  „je to nádherný príbeh so správnou rovnováhou podnikateľského podnikania, sociálneho podnikania a cieľom ako skutočne zlepšiť svet“.