Toľko rozostavaných bytov na Slovensku ešte nikdy nebolo
2. októbra 2018

Toľko rozostavaných bytov na Slovensku ešte nikdy nebolo

Na začiatku deväťdesiatych rokov sa stavalo nových bytov len veľmi málo. 76 000, to je číslo, ktoré najkonkrétnejšie popisuje množstvo bytov, ktoré sú práve vo výstavbe na Slovensku. To je najvyššia rozostavanosť od roku 1996, odkedy Štatistický úrad takéto údaje zbiera.

Napriek tomu rastú aj ceny starších bytov vďaka rekordne nízkym úrokovým sadzbám na hypotekárnych úveroch v bankách. Do akej miery je tento dopyt reálny je síce otázne, ale momentálne prostredie úverov a dopytu je pre segment stavebníctva viac ako priaznivé. V druhom štvrťroku narástli ceny starších bytov oproti minulému roku o 7,2 percenta. Ceny nových bytov „iba“ o 6,7 %. Banky si vždy nájdu spôsob, ako si zachovať komfortné nárasty predajov a zisku napriek vyvíjanému legislatívnemu tlaku. Nárast cien alebo spomalenie tempa môže najvýraznejšie ovplyvniť zmena stavebného zákona, ktorý sa od 80. rokov v zásade nemenil, alebo významná úprava pravidiel a regulácií nájomných bytov.

Ceny ale ženú nahor aj náklady na výstavbu, keď stavebný ,,boom“ ťahá  nahor ceny materiálov a predovšetkým ceny práce. Ceny stavebných prác síce medziročne rastú iba o 3 %, priemerná mzda v segmente stúpla od minulého roku o skoro o 8 %.