Najzaujímavejšie budovy sveta #1 Učebňa NTU
24. februára 2016

Najzaujímavejšie budovy sveta #1 Učebňa NTU

EDREY real estate si pre vás pripravili seriál s názvom Najzaujímavejšie budovy sveta. V každej časti seriálu rozoberieme jednu nehnutelnosť, ktorá je zaujímavá svojim designom, históriou alebo funkčnosťou a priblížime Vám aj ich pozadie.

V prvom článku sme sa zamerali na budovu Učebne (Learning Hub) navrhnutú štúdiom Heatherwick v spolupráci s CPG Consultants a nachádzajúcu sa v Singapúre.

Cieľom týchto developerov bolo navrhnúť budovu, ktorá bude pútať pozornosť ľudí ako z vonku, tak aj z vnútra. Rozpočet, ktorý presiahol 360 miliónov libier nechával architektom a ich nápadom dostatok priestoru.  S ideou prišla Technologická univerzita Nanyang, ktorej cieľom bolo vytvoriť učebne pre vyše 34 tisíc študentov navštevujúcim túto univerzitu, ale aj miesto, kde by sa všetci študenti mohli stretávať a zdielať svoje nápady a pomáhať si v rozvoji navzájom.

Celý komplex sa skladá z 12 veží a každú tvorí 56 učební. Cieľom bolo vytvoriť design, ktorý poskytne študentom súkromie no zároveň ostanú prepojení aby mohli zdielať nápady. Jednotlivé miestonsti sú postavené na seba a pri každej z nich môžeme nájsť terasovité záhrady. Učebne sú navrhnuté do oválnych tvarov nakoľko sa architekti chceli vyhnúť zaužívanému typu hranatých miestnosťí a zároveň chceli vyzdvihnúť jednotnú úroveň žiakov a učiteľov. Jedným z hlavných priestorov je átrium, ktoré vytvárajú okolité veže. To slúži ako spojisko všetkých aktivít, ktoré sa v komplexe dejú nakoľko všetky veže sú orientované práve do átria.