Najzaujímavejšie budovy sveta #4 Lotos temple, India
9. septembra 2016

Najzaujímavejšie budovy sveta #4 Lotos temple, India

Lotosový chrám sa nachádza v Novom Dilí v Indii, ktorý bol dokončený v roku 1986. Pozostáva z 27 mramorových listov, ktoré sú usporiadané po troch do tvaru zaobleného ihlana, čím výtvárajú 9 vchodov do chrámu. Hlavná hala má výšku až 40 metrov a kapacitu až 2500 ľudí. Štatistiky ju v roku 2001 podľa rebríčku CNN zaradili medzi najnavštevovanejšiu budovu na svete. Vyhrala aj množstvo architektonických ocenení a objavila sa v stovkách magazínových článkov.

Hlavnou myšlienkou stavby tohto chrámu bolo spojiť rôzne náboženstvá na jednom mieste. Preto v chráme nenájdeme žiadne sochy, fotky alebo iné predmety uprednostňujúce niektoré z vierovyznaní. Celý povrch budovy je pokrytý bielym mramorom z hory Penteli v Grécku. Množstvo budov postavené Bahai-ským vierovyznaním sú pokryté práve týmto mramorom.

V roku 1989 získal ocenenie od American Concrete Institute za jednu z najzaujímavejších stavieb z betónu.

Rok 2000 – Čínska architektonická asociácia označila túto stavbu ako jednu z najvplyvnejších stavieb 20 storočia.
Rovnako v roku 2000 akadémia Globart so sídlom vo Viedni vyznamenala architekta Lotosového chrámu za spojenie všetkých kultúr a náboženstiev a za odvahu postaviť “ Taj Mahal “ 20 storočia.
Stavba chrámu bola financovaná prevažne zo súkromných zdrojov a nachádza sa na pozemku o výmere 105 000 M2. Aj vďaka rozľahlosti pozemku môže chrám navštíviť ročne viac ako 4 milióny návštevníkov. V okolí chrámu sa nachádza množstvo fontán a záhrad ktoré doťahujú dizajn chrámu.