Najzaujímavejšie budovy sveta #3 Dynamic tower, Dubai
5. apríla 2016

Najzaujímavejšie budovy sveta #3 Dynamic tower, Dubai

A je tu tretia časť série, kde vám prinášame fakty o najzaujímavejších budovách sveta. Tentokrát sme si vybrali budovu Dynamic tower, ktorá sa nachádza v Dubai, inač nazývanom aj Mesto duchov. Mesto duchov vďaka tomu, že veľa finančných skupín a developerov rozostavalo projekty bytov a domov, ktoré sa nepredali a zívajú prázdnotou práve tu. Dynamic tower preto prešla mnohým vlnami odporu. Mnohí tvrdili, že to bude ďalší stratový projekt, avšak opak je pravdou. Takmer celá Dynamic tower je skoro vypredaná viac než 4 roky pred jej dokončením.

Tento ambiciózny plán vznikol v hlave architekta Davida Fischera. Chcel navrhnúť mrakodrap, ktorý bude oveľa menej náročný na stavebné podmienky ako bezpečnosť, čas, finančná náročnosť a počet stavbárov potrebných na výstavbu mrakodrapu. Jedná sa o mrakodrap o výške 420 metrov s 80-timi poschodiami. Unikátnosť veže spočíva v rotácii každého poschodia. Tie rotujú nezávisle jedno od druhého a tým sa mení celé priečelie a tvar budovy. Rýchlosť rotácie je maximálne 6m za minútu alebo na jedna rotácia za 90 minút.

Druhou zvláštnosťou Design tower je , že takmer celá môže byť vyrobená v továrni, nakoľko jednotlivé poschodia sú montované vo výrobných halách a priamo do nich sú osadzované miestnosti. Následne sú prevážané na miesto stavby, kde sú primontované na hlavnú kostru budovy. Tým sa skrátil bežný čas stavby 420 metrového mrakodrapu o 30 %. Počet robotníkov montujúcich poschodia sa zmenšil takmer o 40%, nehovoriac o bezpečnostných podmienkach.

Zníženie nákladov na energie je dosiahnuté umiestnením množstva solárnych panelov na strechu budovy a vstavaním veterných turbín medzi každé rotujúce poschodie. Kombinácia týchto zdrojov produkuje toľko energie, že by utiahli ďalších 5 podobných budov a dokopy produkujú až 1 200 000 KWH energie.

Fischer mal v pláne začať výstavbu budovy v roku 2009 a mala byť dokončená v roku 2011. Následne to bolo odložené o rok. Spoločnosť, ktorá bude celú stavbu financovať doposiaľ nevydala oficiálne stanovisko, a preto je dokončenie stavby je naplánované na rok 2020. V najbližších rokoch sa teda dočkáme svetového unikátu čo sa týka dizajnu a spôsobu konštrukcie svetových mrakodrapov.